Voeding

Voeding


"If the supply channels of the body be obstructed, and the life-giving currents do not reach their destination full freighted, then disease sets in." - A.T. Still
Osteopaat paard hond friesland groningen drenthe

Rantsoenbeoordeling


Om de gezondheid van je paard optimaal te houden, is het in de eerste plaats belangrijk dat hij de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden aangeboden krijgt. Ook moeten de voedersoorten aansluiten op zijn behoeften. Het maagdarmkanaal van paarden is gemaakt om de hele dag kleine voedselhoeveelheden te verwerken. Ruwvoer moet dus de basis van het dieet vormen. De maag is relatief klein en produceert continu maagzuur. Zolang er voedsel aanwezig is in de maag, wordt dit maagzuur hiermee vermengd en zal de maagwand niet aangetast worden. Dit is de reden waarom je paard maximaal zes uur zonder voer mag staan. De meeste paarden kunnen hun dagelijkse behoefte aan energie en eiwitten uit het ruwvoer halen, maar sommige vitaminen en mineralen zullen aangevuld moeten worden door middel van krachtvoer. Om in de dagelijkse behoefte van alle vitaminen en mineralen te voorzien moet hier vaak meerdere kilo's van gevoerd worden, maar omdat krachtvoer ook een hoge energiewaarde heeft, is dat voor veel paarden te veel. Verder worden de voornaamste voedingsstoffen uit krachtvoer vooral door de dunne darm geabsorbeerd. De dunne darm doet dit efficiënt, zij het in kleine hoeveelheden. Dit betekent dat een paard maximaal twee kilogram krachtvoer per gift mag krijgen, voor een pony geldt een maximale hoeveelheid van één kilogram per gift. Het kan dus best een puzzel zijn om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in je paard te krijgen, zonder dat hij daarbij teveel energie binnenkrijgt en de voedingsstoffen ook daadwerkelijk opgenomen kunnen worden. De dagelijkse behoeften aan energie, eiwitten, vitaminen en mineralen kunnen berekend worden aan de hand van het type paard, zijn lichaamsgewicht en activiteit.

Heb je het vermoeden dat je paard een tekort heeft, twijfel je over zijn huidige dieet of ben je de weg kwijt geraakt in het enorme aanbod aan krachtvoeders en supplementen? Een rantsoenberekening biedt inzicht in wat je paard nodig heeft en wat hij dagelijks binnen krijgt. Met behulp van een aantal gegevens bereken ik wat jouw paard nodig heeft per voedingsstof en wat hij binnenkrijgt per voedingsstof, en geef ik tips en adviezen om zijn rantsoen te optimaliseren. De benodigde gegevens zijn o.a. het gewicht en de body condition score van je paard, en de dagelijkse hoeveelheid en het soort ruwvoer en krachtvoer dat hij krijgt. Deze kunnen door middel van een vragenlijst via de mail verstrekt worden. Een voedingsconsult op locatie is ook mogelijk als je liever hulp hebt bij het meten van de gegevens!

Gewichtsbeheersing


Niet alleen het aantal mensen met overgewicht stijgt gestaag, ook in paardenland is dit fenomeen terug te vinden. Voor paarden brengt dit helaas ook nadelige gevolgen met zich mee, waarvan insulineresistentie en hoefbevangenheid de belangrijkste zijn. Om deze aandoeningen te voorkomen is het belangrijk je paard verantwoord af te laten vallen, want als hij eenmaal hoefbevangen is, gaat vermageren nog moeizamer omdat beweging vaak te pijnlijk is. Hoefbevangenheid kan soms zeer plotseling optreden, dus onderneem actie voor het te laat is! Bij het opstellen van het dieetplan is het belangrijk dat de energie in het rantsoen lager is dan de behoefte, terwijl wel in de dagelijkse eiwitbehoefte wordt voorzien. Dit om te voorkomen dat het paard zijn spieren gaat afbreken. Het is daarom zeer nuttig om een ruwvoeranalyse te laten doen, om een zo nauwkeurig mogelijk dieet samen te stellen. Heb je hierbij hulp nodig? Neem dan contact met mij op voor een voedingsconsult. Tijdens dit consult worden de body condition score en het streefgewicht bepaald, het huidige rantsoen beoordeeld en samen stellen we een plan van aanpak op. Hieronder vallen een aangepast dieet, maar vaak ook een aangepast trainingsschema. Houdt hierbij in gedachten dat het paard, afhankelijk van zijn body condition score, drie tot zes maanden onder een streng regime staat, wat ook veel discipline van zijn eigenaar vraagt. Zorg ervoor dat je er zelf ook klaar voor bent!
Contactinformatie
06 135 837 74
lucia.de.haan.26@gmail.com 
Social media
Aangesloten bij
ICREO osteopathie dieren
Share by: